Over Zorgsimpel

Zorgen dat het simpel is, dat is niet zo eenvoudig

“De dingen simpel houden is vrij moeilijk. De dingen moeilijk maken is daarentegen vrij simpel.”

Complexiteit veroorzaakt onrust en stress. Hoeveel Nederlanders gebruiken maar een deel van de functionaliteit van hun mobiele telefoon met MP3, Navigatie, PDA (en telefoon) mogelijkheden? Of alle functies van hun DVD-recorder? De wereld om ons heen wordt complexer en daardoor onoverzichtelijker. Je hebt mensen die van complexiteit houden, maar velen vinden het een ramp en willen eenvoud.

Simpelheid is een cruciale succes factor. Als ik het niet simpel uit kan leggen is er iets grondig mis. Mensen worden gek van ingewikkeld gepraat. Het geeft geen

herkenning. Simpele taal kost veel moeite, het is een voorwaarde voor verbinding. Komen tot simpelheid vergt training, oefenen, bloed zweet en tranen. Ik ben de helft van mijn tijd bezig het verhaal, de boodschap en de dingen simpel te maken

 

Je ziet dit sterk terug in politieke debatten waar met behulp van populistisch taalgebruik simplificatie tot een vorm van kunst wordt verheven.

Hoewel er veel vraag is naar eenvoud, wordt eenvoud zelden als waarde in een bedrijf gehanteerd. De vraag is waarom?

Veel mensen zijn gebaat bij complexiteit, want dat geeft hen bestaansrecht.

Wilt je als ondernemer of manager eenvoud nastreven (denk aan onder meer aan vereenvouding van besluitvorming, het productieproces en gebruik van software) dan moet u hier een bewuste keuze voor maken. Eenvoud als nieuwe waarde in de organisatie. Van belang is het om uzelf bij de invoering van eenvoud vier vragen te stellen:

Waarom doen we de dingen zoals we doen?
Moeten we de dingen blijven doen zoals we doen?
Wat zou er gebeuren als we het niet meer doen?
Wat zou er gebeuren als we het proces wijzigen?

De dagelijkse gang van zaken ter discussie stellen is al een eerste stap in de goede richting. Soms zijn we ergens zo aan gewend aan dat elke verandering ondenkbaar lijkt. Door vraagtekens te plaatsen bij de huidige werkwijze gaan we op zoek naar vereenvoudiging. Wanneer u zich te makkelijk aanpast aan bestaande systemen kan het gebeuren dat u nooit beseft dat het huidige systeem aan verandering toe is. Eenvoud als nieuwe waarde: durft u de uitdaging aan?