Drone ingezet voor niertransplantatie

Een onbemand luchtvaartuigje (UAV) heeft onlangs een nier voor transplantatie bij een ziekenhuis afgeleverd. Een primeur.

Drones worden door velen als een doorn in het oog beschouwd. Ze doen een inbreuk op je privacy, ze maken een irritant geluid en ze zijn gevaarlijk voor het luchtverkeer. Maar onlangs heeft een UAV zijn nut bewezen door te dienen als vervoersmiddel voor een transplantatieorgaan.

HOMAL Human Organ Monitoring and Quality Assurance Apparatus for Long-Distance Travel

Het onbemande vliegtuigje legde in de lucht een afstand van 4,5 kilometer af waarbij het naar het universitair medisch centrum van Baltimore (VS) vloog om de nier af te leveren. De drone was door onderzoekers van de universiteit van Maryland speciaal gebouwd voor dit doeleinde. Zo hadden de onderzoekers het luchtvaartuig aangepast, zodat het een transplantatiecontainer kon dragen.

Die box – de Human Organ Monitoring and Quality Assurance Apparatus for Long-Distance Travel (HOMAL) genaamd – regelde en handhaafde zelf de interne temperatuur. Ook hield de container de hoogte, druk, hoeveelheid trillingen en gps-coördinaten bij. Al die gegevens werden continu verstuurd naar de smartphones van de chirurgen, zodat ze zeker wisten dat het orgaan onderweg was en dat het levensvatbaar bleef.

De drone zelf heeft acht propellers, in paren verdeeld over vier armen. Dankzij deze opstelling kan het UAV blijven vliegen, zelfs als een of meerdere motoren uitvallen. Andere getroffen maatregelen zijn onder meer dubbele batterijpakketten, een noodvoorzieningssysteem en een parachute die wordt gebruikt als de drone niet meer kan vliegen.

Primeur

Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis haalde het team de nier uit de HOMAL en transplanteerde het met succes in het lichaam van een 44-jarige vrouw. Die mag zichzelf de eerste patiënt ter wereld noemen met een transplantatieorgaan dat per drone is vervoerd.