3D-geprinte sloep van gerecycled kunststof

Tijdens de 84e Sneekweek is er een 3D-geprinte elektrische sloep van gerecycled kunststof te water gegaan. Nog nooit eerder is er een sloep van deze omvang uit gerecycled kunststof gemaakt.
3D-geprinte sloep van gerecycled kunststof te water

De SLO3P heeft een lengte van zes meter, is volledig uit één stuk geprint en wordt elektrisch aangedreven door een elektrische installatie verzorgd door De Stille Boot uit Heeg.

Circulair

De 3D-geprinte sloep doorbreekt het traditionele lineaire bouwproces in de scheepsbouw. Hij is geproduceerd met Friese grondstoffen. Het kunststof is ingezameld door Omrin en verwerkt door Morssinkhof in hun nieuwe productielocatie te Heerenveen.  Er wordt gebruik gemaakt van cradle-to-cradle materialen; 100% herbruikbare materialen  in tegenstelling tot de traditionele materialen uit de jachtbouw, zoals epoxy en polyester.

Serieproductie in Friesland?

Met de presentatie van de SLO3P in Sneek neemt 10XL een voorschot op de toekomstige productielocatie in Friesland. Smits: “Tijdens de Sneekweek willen we iedereen een kans bieden om met deze unieke duurzame sloep mee te varen. Voor de serieproductie van deze SLO3P zijn we op zoek naar verdere uitbreiding en kijken we nadrukkelijk naar Friesland. Een belangrijke reden hiervoor, is het Nationaal Testcentrum Circulair Plastic (NTCP) dat momenteel in Heerenveen wordt verwezenlijkt. Voor 10XL is de nabijheid van dit testcentrum essentieel. Kennis is onmisbaar. De duurzame ontwikkelingen in Friesland bewijzen dat.”

Nog groter zie hier